Maandag 01 september

Na een prima ontbijt in het knusse restaurantje van het motel gaan we naar de bibliotheek (het ‘hoofdkwartier’ en de bibliotheek van het OLC ligt aan de andere kant van de weg), waar Darlene een presentatie zal geven over Lakota cultuur en haar eigen specialiteit; kruiden. Ik bespreek met Michelle May hoe het boeken programma werkt. Het blijkt nog steeds heel succesvol. Ik heb 500 dollar bij me voor het project, waarvoor zij speciaal voor de jonge jeugd leerboeken kan inkopen. Het zijn eenvoudige twee talige tekstboeken en boeken met plaatjes en in het Lakota de betekenis.

Na veel foto’s en knuffels gaan we op pad naar de Black Hills, maar we stoppen eerst nog een keer in Pine Ridge, bij het fitness centrum waar Bud Red Hawk de scepter zwaait. Dit centrum, met eenvoud equipment blijkt enorm succesvol. Bud is aan het trainen voor een marathon over twee weken in de heuvels. Hij vertelt over de ‘runningtrack’ die hij heeft aangelegd achter het fitness centrum. Iedere morgen loopt hij met kinderen uit de omgeving twee of drie keer de track die een lengte heeft van twee mijl. Een enorme prestatie, niet alleen van de kinderen, maar ook van Bud, dat hij die kinderen zo enthousiast kan maken. Hij is ook enorm creatief. Ontwerpt zelf de opdrukken van t-shirts en reclame posters. De NANAI geeft hem een donatie om wat kosten te dekken en de kinderen te trakteren.

Door naar de Black Hills, waar we op tijd bij Crazy Horse mountain willen zijn. Maar dat gaat niet meer lukken. We stoppen dikwijls om natuur en dieren te fotograferen, waaronder een groep bizons. De route is te mooi om snel door te rijden en voor Crazy Horse heb je een halve dag nodig. We besluiten door te rijden naar Rapid City waar we overnachten in HoJo – Howard Johnson motel. Een prima keus, behalve de twee treinen die ’s nachts door Rapid rijden en constant de hoorn op extra luid hebben staan. We eten in het Fire house, in het centrum. Een oude brandweer kazerne omgebouwd tot horeca complex. Heerlijk gegeten op een mooie plek.

Share