Dinsdag 2 september

Nu echt naar Crazy Horse, met een korte tussenstop bij Mount Rushmore. Vanaf de weg kan je daar een prima plaatje schieten. Wel raken we auto 2 kwijt, maar we vermoeden dat hij voor ons rijdt en we bij de ingang van Crazy Horse elkaar wel ontmoeten. Maar als we daar aankomen, geen auto 2. Na een kwartiertje wachten besluiten we naar binnen te rijden en daar te wachten. Maar de entree is 28 dollar per auto en als groep met een ‘native’ gids hoeven we eigenlijk niet te betalen. We proberen de dame aan het loket uit te leggen wat de situatie is, maar ze begrijpt er niets van. Op het moment dat we dan maar willen betalen, stopt auto 2 achter ons en Darlene meldt zich. Nog steeds begrijpt de dame het niet en gaat bellen met de manager. Uiteindelijk laat Darlene haar id zien, haar enrollment kaart, waarop staat dat ze volbloed Lakota is en plotseling is het; “oh sorry, ik had niet begrepen dat u Native was”. Ja ja. Maar goed, uiteindelijk gratis naar binnen en dus meer geld over om in het restaurant en de winkel te besteden, of iets moois te kopen bij de verschillende indiaanse stands.

De geschiedenis van de bouw van dit monument is te lang om hier tussen te plaatsen, maar het plan om het te gaan ‘bouwen’ is genomen in 1939 en het zal waarschijnlijk nog wel 50 jaar of langer duren voor het helemaal af is. Het beeld van Crazy Horse wordt uitgehouwen uit een enorme granieten berg. Sommige indianen vinden het geweldig. Het zal veel groter worden dan heel mount Rushmore. Anderen vragen zich af waarom er een berg gesloopt moet worden om een enorm beeld te maken van een indiaanse leider, die zelf absoluut niet wilde worden afgebeeld.
Maar goed, het gebeurt nu eenmaal en als alles klaar is, zal het een enorm centrum zijn met scholen, een universiteit, ziekenhuis en meer. Het museum dat als eerste is gebouwd heeft een aantal prachtige collecties, gedoneerd door andere musea, universiteiten en privé personen. Zoals ik al zei, als je hier voor het eerst komt heb je een halve dag nodig voor een bezoek.

We rijden terug naar Rapid City via de Needles Highway. Een pracht rit, maar niet zo plezierig voor mensen met hoogtevrees. Maar 8000 voet is nog niets vergeleken met de 12000 voet en hoger die we nog voor de boeg hebben. Dus een goede oefening. Vanaf een uitzichtpunt is met de verrekijker prima de top van Harney peak, of Red Cloud mountain te zien. Hier heeft Red Cloud zijn visioenen gehad.

Share