Donderdag 4 september

Vandaag is de planning om Bearbutte te bezoeken en daarna door te rijden naar Devils tower. Het is een stuk minder warm, wat goed uitkomt als je naar de top van Bearbutte wilt lopen, maar er staat wel een flinke wind, ik denk kracht 6 tot 7. Bear Butte ligt vlakbij Sturgis, het stadje waar jaarlijks de wereldbekende motorrally wordt gehouden. Er staan dan zo’n 140.000 motoren opgesteld en er zijn veel evenementen. Maar hier heeft de politie alles goed in de hand. Er zijn zelden excessen en zeker geen motorbende oorlogen.

Ik schreef al eerder over deze speciale heuvel/berg. De hele groep heeft de top gehaald. Soms met hangen en wurgen door de felle wind. In het voorjaar kun je tijdens het klimmen het Lakota kamp zien, waar de voorbereidende ceremonies voor o.a. de zondans worden gehouden. Nu is alles verlaten. We bekijken nog de kleine expositie in het bezoekers centrum en rijden dan op ons gemak via een prachtige route naar Devils Tower.

Het verhaal van Devils tower – Mata Tipila, mag bij velen bekend zijn.  Hoewel, er zijn meerdere verhalen van de verschillende volken. Eén daarvan gaat over een jongen die met zijn zeven zusjes in het veld is. Plotseling verandert de jongen in een beer en wil de meisjes aanvallen. Zij vluchten en klimmen op een rots. Deze rots groeit omhoog en de beer probeert ook op de rots te klimmen. Maar dat lukt niet omdat de rots te hoog wordt. Met zijn scherpe klauwen probeert hij omhoog te klimmen maar hij zakt steeds weer naar beneden. De meisjes zijn nog steeds te zien aan de hemel als de grote beer. De beer is vermoeid een stuk doorgelopen en gaat dan op zijn rug liggen om uit te rusten en daar ligt hij nog steeds. Dat is Bear Butte.

We overnachten in een heerlijk comfortabel hotel in het mini plaatsje Hulett.

Share