Little Bighorn Battlefield

Vandaag is de dag van Little Big Horn. Hier vond generaal Custer zijn Waterloo. Grote groepen indianen hadden zich verzameld bij de rivier de Little Bighorn. Zij waren niet van plan om zich te schikken naar de wil van de blanken om zich over te geven en naar reservaten te laten voeren. Twee bekende leiders voerden deze grote groep aan; Crazy Horse en Sitting Bull.

Custer en zijn zevende cavalerie waren vast besloten dat zootje ongeregeld gevangen te nemen, of liever nog af te maken. Toen hij in de buurt van het indiaanse kamp kwam waarschuwden zijn Crow gidsen dat het onverstandig zou zijn om met de beschikbare soldaten in de aanval te gaan omdat de overmacht te groot was. Zij hadden duizenden paarden gezien langs de rivier. Maar Custer wilde doorzetten zonder goed doordacht plan. Hij was niet bang voor een handjevol wilden. Het liep voor hem slecht af. De blanke geschiedenis vertelt nog steeds over ‘de last stand’ van Custer. Hij hield tot het laatst stand tegen de overmacht van de indianen. Een ander verhaal is dat hij probeerde te vluchten toen hij zag dat het een ongelijke strijd bleek. Hij zou op de vlucht zijn neergeschoten. Voer voor boeken en films.

Er is een smalle verharde weg boven langs het gebied waar strijd is geleverd. Overal is parkeerruimte en staan informatieborden waarop het verloop van de strijd is te volgen. Heel informatief allemaal. Sinds een aantal jaren is er een mooi monument waar de indiaanse strijders worden herdacht.

We overnachten in een plaatsje van niks; Hardin, niet ver van het slagveld

Share