Vrijdag 5 september

Vandaag is de dag van Little Big Horn. Hier vond generaal Custer zijn Waterloo. Grote groepen indianen hadden zich samengevoegd bij de rivier de Little Big Horn. Zij waren niet van plan om zich te schikken naar de wil van de blanken om zich over te geven en naar reservaten te laten voeren. Twee bekende leiders voerden deze grote groep aan; Crazy Horse en Sitting Bull.

Custer en zijn zevende cavalerie waren vast besloten dat zootje ongeregeld gevangen te nemen en weg te voeren. Toen hij in de buurt van het indiaanse kamp kwam waarschuwden zijn Crow gidsen dat het onverstandig zou zijn om met de beschikbare soldaten in de aanval te gaan omdat de overmacht te groot was. Zij hadden duizenden paarden gezien langs de rivier. Maar Custer wilde doorzetten zonder goed doordacht plan. Hij was niet bang voor een handje vol wilden. Het liep voor hem slecht af. De blanke geschiedenis vertelt nog steeds over ‘de last stand’ van Custer. Hij hield tot het laatst stand tegen de overmacht van de indianen. Een ander verhaal is dat hij probeerde te vluchten toen hij zag dat het een ongelijke strijd bleek. Hij zou op de vlucht zijn neergeschoten. Voer voor boeken en films.

We overnachten in een plaatsje van niks; Hardin, niet ver van het slagveld.

Voor we bij Little Big Horn aankomen, rijden we door Ashland, Montana. Hier is een school gevestigd, St Labre, die ooit het eerste project van de NANAI was. In de zestiger jaren had de latere oprichter van de NANAI, mijn moeder, Maria, actie gevoerd voor deze school, die in die tijd in ernstige financiële problemen zat. Het is een katholieke school die helemaal draait op giften, als sinds het bestaan eind 19e eeuw. Het eens kleine schooltje is uitgegroeid tot een scholen complex dat heel goed bekend staat. De school is bestemd voor de indiaanse jeugd uit de verre omgeving. De meeste leerlingen zijn Crow en Northern Cheyenne. Tegenwoordig is er ook een zogenaamd emersion programma, waar kleuters onderwezen worden door indiaanse elders in de eigen taal en cultuur. De NANAI heeft een gift van 250 dollar achtergelaten, bestemd voor dit project. Als dank komt er een tegel in de prachtige tuin van het complex. De tekst is nog niet helemaal duidelijk, daar kom ik op terug.

Van de hand van reisdeelnemer Hans Schuit leest u zijn gedachten over deze school.

Share