ESTA reistoestemming

In het corona tijdperk veranderen de reis eisen regelmatig. Het is dus belangrijk je goed te laten informeren voor je gaat reizen. Zeker in deze onzekere tijden kan het geen kwaad je reis (voor een deel) te boeken bij een organisatie die is gespecialiseerd in Amerika reizen, zoals Tiogatours in Zwolle. Zij staan heel goed bekend.

LET OP! Deze informatie kan achterhaald zijn. 

ESTA – Elecronic System for Travel Authorization

Tot enkele Jaren geleden kreeg iedereen die naar Amerika reisde zonder visum in het vliegtuig een kaart die moest worden ingevuld voor het ‘Department of Homeland Security’. Op deze kaart moesten de gegevens van de reiziger worden ingevuld, de reden van de reis en informatie over de eerste bestemming in de VS. Dit is vervangen door de plicht om vooraf toestemming te vragen om naar of via de VS te mogen reizen.
Dit gaat via de site van ESTA,
https://esta.cbp.dhs.gov/esta/application.html?execution=e1s1

Het kost 14 dollar en moet met een eigen creditcard online worden betaald bij de aanvraag via de bovenstaande officiële site.

Het is in het Nederlands en de vragen spreken voor zich. Bekijk de site eens en de vragenlijst. Ook hier moet de eerste bestemming in de VS worden opgegeven (meestal het adres van het motel waar we de eerste nacht verblijven).  Het is goed om het een paar weken voor de reis begint te regelen. De toestemming wordt normaal gesproken direct gegeven nadat de betaling is gedaan. Maar tegenwoordig kan het tot drie dagen duren. Als nog niet alle gegevens bekend zijn, dan kan de lijst later worden aangevuld of gewijzigd. Maar uiteraard moet je wel eerst een paspoort hebben.

Zorg dat je de goede link naar ESTA gebruikt. Er zijn sites waar je ‘hulp’ kunt krijgen bij het invullen, maar daar betaal je dik voor.

Op de eerste pagina geef je bovenin aan welke taal je wilt gebruiken. Onderaan klik je nu op ‘aanvragen’. Op de volgende twee schermen moet je even het ‘ja, ik heb het begrepen’ vakje aankruisen.
Dan komt het scherm met invulformulier, de Aanvraag. Dit spreekt eigenlijk voor zich. Er staat bij alle vragen een vraagteken met meer informatie. De landcode van Nederland is +31. Het telefoonnummer niet meer beginnen met een 0.
Bij verschillende vragen wordt aangegeven dat invullen (nog) niet verplicht is.
Aangeven wat het eerste adres is in de VS, meestal een motel.
Voorbeeld (adres voor een motel in Denver):
– Regel 1 – 18600 E63rd Avenue
– Regel 2 – Microtel Inn by Windham
– Regel 3 – Denver
– Regel 4 – Selecteer Colorado
Aangeven of je wel of geen lichamelijke of geestelijke stoornis hebt of hebt gehad. De vervolgvragen spreken voor zich en zullen hopelijk allemaal ‘Nee’ als antwoord hebben.
Bij ‘Het afstand doen van rechten’ hoef je alleen het eerste blokje maar aan te vinken, er van uit gaande dat je het formulier voor jezelf hebt ingevuld.
De volgende pagina is de betaal pagina.  Eerst de ‘disclaimer’ aanvinken, daarna kun je het vakje betalen aanklikken.
Noteer het Aanvraagnummer, dan kan je de verklaring steeds weer opvragen om zaken te wijzigen.
Zodra de betaling is geregeld, krijg je normaal gesproken direct de toestemming op het scherm. Print dit uit voor je eigen administratie. Heb je geen printer bij de hand, print het dan als PDF document, zodat het eventueel later nog op papier kan worden geprint. Het is niet verplicht om de toestemming bij je te hebben, maar doe dat voor alle zekerheid wel.
BELANGRIJK: Dit formulier wordt regelmatig gewijzigd en/of uitgebreid. Ook de prijs kan wijzigen.

Tot een paar jaar geleden moest er alsnog een visawaiver worden ingevuld bij aankomst op de eerste Amerikaanse luchthaven, maar dat is niet meer het geval. Wel moet er een groen douane kaart worden ingevuld. Het is belangrijk om dat nauwkeurig te doen.
Zie Douaneverklaring

CANADA
Voor Canada is tegenwoordig ook een goedkeuring vooraf nodig.
https://www.visaetacanada.org/

 

Share