ESTA reistoestemming

ESTA – Elecronic System for Travel Authorization

Tot enkele Jaren geleden kreeg iedereen die naar Amerika reisde zonder visum in het vliegtuig een kaart die moest worden ingevuld voor het ‘Department of Homeland Security’. Op deze kaart moesten de gegevens van de reiziger worden ingevuld, de reden van de reis en informatie over de eerste bestemming in de VS. Dit is vervangen door de plicht om vooraf toestemming te vragen om naar of via de VS te mogen reizenDit gaat via de site van ESTA. Het kost 14 dollar en dat MOET liefst direct maar in ieder geval binnen 7 dagen met een eigen creditcard online worden betaald.

Het is in het Nederlands en de vragen spreken voor zich. Bekijk de site eens en de vragenlijst. Ook hier moet de eerste bestemming in de VS worden opgegeven (meestal het adres van het motel waar we de eerste nacht verblijven).  Het is goed om het een paar weken voor de reis begint te regelen. De toestemming wordt normaal gesproken direct gegeven nadat de betaling is gedaan. Als nog niet alle gegevens bekend zijn, dan kan de lijst later worden aangevuld of gewijzigd. Maar uiteraard moet je wel eerst een paspoort hebben.

Zorg dat je de goede link naar ESTA gebruikt. Er zijn sites waar je ‘hulp’ kunt krijgen bij het invullen, maar daar betaal je dik voor.

Op de eerste pagina geef je bovenin aan welke taal je wilt gebruiken. Onderaan klik je nu op ‘aanvragen’. Op de volgende twee schermen moet je even het ‘ja, ik heb het begrepen’ vakje aankruisen.
Dan komt het scherm met invulformulier, de Aanvraag. Dit spreekt eigenlijk voor zich. Er staat bij alle vragen een vraagteken met meer informatie. De landcode van Nederland is +31. Het telefoonnummer niet meer beginnen met een 0.
Bij verschillende vragen wordt aangegeven dat invullen (nog) niet verplicht is, die kun je later nog invullen.
Aangeven wat het eerste adres is in de VS, meestal een motel.
Voorbeeld (adres voor deelnemers Prairie reis 28 aug 2014):
– Regel 1 – 18600 E63rd Avenue
– Regel 2 – Microtel Inn by Windham
– Regel 3 – Denver
– Regel 4 – Selecteer Colorado
Aangeven of je wel of geen lichamelijke of geestelijke stoornis hebt of hebt gehad. De vervolgvragen spreken voor zich en zullen hopelijk allemaal ‘Nee’ als antwoord hebben.
Bij ‘Het afstand doen van rechten’ hoef je alleen het eerste blokje maar aan te vinken, er van uit gaande dat je het formulier voor jezelf hebt ingevuld.
De volgende pagina is de betaal pagina.  Eerst de ‘disclaimer’ aanvinken, daarna kun je het vakje betalen aanklikken.
Heb je de creditcard niet bij de hand, dan heb je 7 dagen om alsnog te betalen, daarna moet je de aanvraag opnieuw indienen. Noteer wel het Aanvraagnummer, dan kan je de verklaring steeds weer opvragen om zaken te wijzigen.
Zodra de betaling is geregeld, krijg je normaal gesproken direct de toestemming op het scherm. Print dit uit voor je eigen administratie. Heb je geen printer bij de hand, print het dan als PDF document, zodat het eventueel later nog op papier kan worden geprint.

Tot een paar jaar geleden moest er alsnog een visawaiver worden ingevuld bij aankomst op de eerste Amerikaanse luchthaven, maar dat is niet meer het geval. Wel moet er een groen douane kaart worden ingevuld. Het is belangrijk om dat nauwkeurig te doen.
Zie Douaneverklaring

 

Share

Ontdek cultureel Amerika – ontmoet de indiaanse cultuur van vroeger en nu